On tekosyitä ja sitten on ekosyitä. Me kannatamme jälkimmäistä myös käytännössä. Sen lisäksi, että huolehdimme Lippulaivassa asiakkaidemme yhdenvertaisuudesta ja turvallisuudesta, pidämme huolta ympäristöstä. Siksi olemme energiankäytön osalta hiilineutraaleja päivästä yksi tappiin asti. Meille sähkö tulee taivaalla paistavasta keltaisesta mollukasta, lämpö sekä viilennys syvältä maan alta ja kasveille on jätetty tilaa kukoistaa viherkatollamme.
Lippulaiva on paikallisen energiantuotannon esimerkki ja omavaraisuuden esikuva. Rakennuksen alle piiloutuu Euroopan suurin kaupallisen rakennuksen maalämpö- ja viilennyslaitos, joka tuottaa kaiken keskuksen vaatiman lämmitys- ja viilennysenergian omavaraisesti ja hiilivapaasti. Yhteensä Lippulaivan alla on 170 maalämpökaivoa, joiden yhteenlaskettu syvyys peräti 51 kilometriä!
Lisäksi yhtään lämpöä ei päästetä hukkaan taivaalle: kaikki lauhde-energia ja ilmanvaihdon ylijäämälämpö otetaan talteen ja hyödynnetään uudelleen. Maalämpöratkaisun ansiosta keskuksen katoille ei ole tarvinnut asentaa myöskään lauhduttimia. Lauhduttimien sijasta katolla on 3 500 m² edestä viherkattoja sekä 2 400 m² aurinkopaneeleja.
Lippulaivan fiksu ja oppiva mikroverkko ohjaa ja optimoi rakennuksen energiankulutusta ja -virtoja. Järjestelmän tehtävänä on haistella, milloin sähköntarpeen huiput voidaan välttää ja milloin sähköä voidaan puolestaan varastoida. Verkkoon kytketyllä Lippulaivan energiavarastolla osallistutaan Fingridin säätösähkömarkkinoille ja tasapainotetaan sähköverkon toimintaa.
Lippulaivan katolla ja seinäpinnoilla sijaitsevat aurinkopaneelit tuottavat auringon voimalla sähköenergiaa niin keskuksen hisseille, liukuportaille kuin yleisten alueiden valaistukselle.
MAALÄMPÖKAIVOJA
AURINKOPANEELEJA
EKOPISTE
SÄHKÖAJONEUVOJEN LATAUSPISTETTÄ
Lippulaivan lukuisat sähköautojen ja -pyörien parkkialueet sekä latauspisteet edistävät sähköisen liikkumisen kehittymistä koko Suur-Espoonlahden alueella. Lippulaivasta ja sen lähipiiristä löytyykin peräti 134 latausasemaa sähkö- ja hybridiautoille! Perinteinen polkupyöräily on vielä sähköistäkin liikkumista ekologisempaa ja pyörille on varattu noin 1400 paikkaa. Lippulaivaan sijoittuvat myös Espoonlahden metroasema sekä bussiterminaali, joten oman auton voi jättää halutessaan hyvillä mielin kotiin lepäämään.
Lippulaivassa on haluttu panostaa myös sosiaaliseen vastuuseen jo rakennusvaiheesta alkaen. Lippulaivalla onkin esimerkiksi oma kummiluokka Espoonlahden yläkoulussa. Suunnittelu- ja rakennusvaiheessa kummiluokan eli Espoonlahden yläkoululaisten kanssa ideoitiin yhdessä Lippulaivaa ja tulevaisuuden kauppakeskuksia. Toiminnassa eri alojen asiantuntijat ovat myös opettaneet nuoria kestävistä ratkaisuista niin energian kuin liikkumisen osalta. Lisäksi Nuorten Palvelu ry:n kanssa on Lippulaivan rakentamisaikana kehitetty kauppakeskuksissa paljon aikaansa viettävien nuorten osallisuutta, vaikuttamista ja vastuunottoa.
Kestävien energiaratkaisujen ansiosta Lippulaiva on päässyt osaksi EU:n energiatehokkuutta ja sähköistä liikkumista kaupungeissa edistävää SPARCS-hanketta (Sustainable energy Positive & zero cARbon CommunitieS). Viisivuotisessa hankkeessa (v. 2019–2024) on mukana 31 kumppania ympäri Eurooppaa. Näistä Espoon kaupunki yhdessä Saksan Leipzigin kanssa on valittu projektin majakkakaupungeiksi eli kohteeksi, joissa suurin osa kestävistä ratkaisuista toteutetaan. SPARCS-projekti on saanut rahoitusta Euroopan unionin Horizen 2020 tutkimus- ja innovaatio-ohjelmasta rahoitussopimuksella nro 864242.
Lippulaiva on maailman ensimmäinen kultatason Smart Building -sertifikaatin saanut keskus. Smart Building -sertifikaatilla mitataan rakennuksen älykkyyttä mm. suorituskyvyn, turvallisuuden ja käyttäjäkokemuksen kautta. Lisäksi Lippulaivalle on myönnetty kultatason LEED-ympäristösertifikaatti, joka mittaa hankevaiheen suunnittelun ja rakentamisen ympäristöystävällisyyttä.
Cityconin kauppakeskukset ovat urbaaneja kohtaamispaikkoja lähellä ihmisten koteja ja työpaikkoja hyvien joukkoliikenneyhteyksien äärellä. Me Cityconissa uskomme, että vastuullinen toiminta on avain pitkäaikaisen lisäarvon luomiseen. Olemme sitoutuneet kestävään kehitykseen, tiukkoihin eettisiin periaatteisiin ja ympäröivän yhteisön tukemiseen kaikessa toiminnassamme. Cityconilla on vuonna 2018 käyttöön otettu vastuullisuusstrategia, jossa on määritetty selkeät ja perustellut vastuullisuusprioriteetit. Neljä prioriteettialuettamme ovat hiilineutraalius, saavutettavuus, miellyttävyys sekä erinomainen käytännön toteutus. Lippulaiva on malliesimerkki vastuullisuusstrategiamme käytännön toteutuksesta. Cityconin vastuullisuusstrategian yhtenä tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Lippulaiva ja siitä saatava oppi tukevat tätä tavoitettamme loistavasti.